Как тялото възприема лошото храносмилане като инфекция?

храносмилане
Какво представлява лошото храносмилане?

Процесът на храносмилане не е просто разграждане на храна – то е невроимунно събитие, което изисква синхрон между нервната система, ензимите, черния дроб, жлъчката, чревната флора и имунния отговор. Когато този процес е нарушен – било от стрес, липса на ензими, лошо комбинирани храни или преработена храна – всички системи страдат.

Неусвоената храна започва да ферментира или гние в червата, което води до производство на амоняк, алдехиди, метан, хистамин и други токсини. Това дразни чревната лигавица и повишава пропускливостта ѝ – състояние, наречено „пропускливи черва“.

Когато тялото възприема храната като инфекция

През пропускливата лигавица преминават бактерии, вируси, гъбички, липополизахариди (LPS) и неразградени молекули. Имунната система възприема това като атака. Активират се клетки като макрофаги и неутрофили, които освобождават възпалителни цитокини – TNF-α, IL-1β, IL-6.

Тази възпалителна буря не остава локализирана. Тя влиза в кръвообращението, засягайки различни тъкани – включително мозъка. Затова едно просто храносмилателно неразположение може да прерасне в системно възпаление.

Връзката между възпалените черва и мозъка

Когато циркулиращите възпалителни молекули достигнат мозъка, те активират микроглията – имунните клетки на мозъка. При хронична активация микроглията започва да разгражда синапсите, вместо да ги поддържа. Това води до:

  • мозъчна мъгла
  • влошена концентрация
  • тревожност
  • депресивни епизоди
  • поведенчески промени

Освен това, възпалителните сигнали намаляват чувствителността на рецепторите към допамин и серотонин, което обяснява защо се губи мотивация, удоволствие и стабилност в настроението.

Как се нарушава синтезът на невротрансмитери

90% от серотонина в тялото се синтезира в червата. Там се произвеждат и значителни количества GABA, допамин и ацетилхолин – ключови за настроението, съня и когнитивната функция. При чревно възпаление:

  1. Нарушава се микробиомът, който регулира синтеза на невротрансмитери.
  2. Триптофанът, аминокиселината за серотонин, се пренасочва към кинурениновия път – създавайки невротоксични метаболити.
  3. Производството на серотонин и мелатонин спада, което нарушава съня и вътрешния ритъм.
  4. Активираната микроглия потиска неврогенезата в хипокампуса – зоната за памет и емоции.
Свързани състояния и симптоми

  • Синдром на раздразненото черво (IBS)
  • Хронична умора, фибромиалгия
  • Автоимунни състояния (тиреоидит, артрит)
  • Кожни проблеми (акне, псориазис, розацея)
  • Тревожност, депресия, ADHD, паник атаки
  • Мозъчна мъгла и когнитивен спад
Какво можеш да направиш?

Подобряването на храносмилането е основа за цялостно здраве – както физическо, така и ментално. Ето как можеш да започнеш:

  • Дъвчи храната бавно и яж в спокойно състояние
  • Избягвай комбинации като мазнини + захар или плодове след основно
  • Включи постепенно ферментирали храни и фибри
  • Подкрепи стомашната киселина и ензимите при нужда
  • Намали приема на ултрапреработени храни и растителни масла
  • Добави L-глутамин, пробиотици, цинк и магнезий за възстановяване на чревната бариера

В нашия онлайн магазин ще откриеш висококачествени натурални формули, които:

  • Подпомагат разграждането на храната и усвояването
  • Укрепват чревната бариера и флора
  • Намаляват системното възпаление
  • Възстановяват производството на серотонин и GABA
  • Поддържат ясна мисъл и стабилно настроение

Виж повече в магазина: https://prirodnasila.bg/porachka/


Социални мрежи:
https://www.tiktok.com/@yavor.bogdanov.healthy
https://www.instagram.com/yavor.bogdanov.prirodno.zdrave/
https://www.facebook.com/healthystylebyyavorbogdanov/

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Имейл бюлетин
Абонирайте се за нашия бюлетин, за да получавате актуална информация, новини, прозрения или промоции.
Scroll to Top