Какво представлява лошото храносмилане?
Процесът на храносмилане не е просто разграждане на храна – то е невроимунно събитие, което изисква синхрон между нервната система, ензимите, черния дроб, жлъчката, чревната флора и имунния отговор. Когато този процес е нарушен – било от стрес, липса на ензими, лошо комбинирани храни или преработена храна – всички системи страдат.
Неусвоената храна започва да ферментира или гние в червата, което води до производство на амоняк, алдехиди, метан, хистамин и други токсини. Това дразни чревната лигавица и повишава пропускливостта ѝ – състояние, наречено „пропускливи черва“.
Когато тялото възприема храната като инфекция
През пропускливата лигавица преминават бактерии, вируси, гъбички, липополизахариди (LPS) и неразградени молекули. Имунната система възприема това като атака. Активират се клетки като макрофаги и неутрофили, които освобождават възпалителни цитокини – TNF-α, IL-1β, IL-6.
Тази възпалителна буря не остава локализирана. Тя влиза в кръвообращението, засягайки различни тъкани – включително мозъка. Затова едно просто храносмилателно неразположение може да прерасне в системно възпаление.
Връзката между възпалените черва и мозъка
Когато циркулиращите възпалителни молекули достигнат мозъка, те активират микроглията – имунните клетки на мозъка. При хронична активация микроглията започва да разгражда синапсите, вместо да ги поддържа. Това води до:
- мозъчна мъгла
- влошена концентрация
- тревожност
- депресивни епизоди
- поведенчески промени
Освен това, възпалителните сигнали намаляват чувствителността на рецепторите към допамин и серотонин, което обяснява защо се губи мотивация, удоволствие и стабилност в настроението.
Как се нарушава синтезът на невротрансмитери
90% от серотонина в тялото се синтезира в червата. Там се произвеждат и значителни количества GABA, допамин и ацетилхолин – ключови за настроението, съня и когнитивната функция. При чревно възпаление:
- Нарушава се микробиомът, който регулира синтеза на невротрансмитери.
- Триптофанът, аминокиселината за серотонин, се пренасочва към кинурениновия път – създавайки невротоксични метаболити.
- Производството на серотонин и мелатонин спада, което нарушава съня и вътрешния ритъм.
- Активираната микроглия потиска неврогенезата в хипокампуса – зоната за памет и емоции.
Свързани състояния и симптоми
- Синдром на раздразненото черво (IBS)
- Хронична умора, фибромиалгия
- Автоимунни състояния (тиреоидит, артрит)
- Кожни проблеми (акне, псориазис, розацея)
- Тревожност, депресия, ADHD, паник атаки
- Мозъчна мъгла и когнитивен спад
Какво можеш да направиш?
Подобряването на храносмилането е основа за цялостно здраве – както физическо, така и ментално. Ето как можеш да започнеш:
- Дъвчи храната бавно и яж в спокойно състояние
- Избягвай комбинации като мазнини + захар или плодове след основно
- Включи постепенно ферментирали храни и фибри
- Подкрепи стомашната киселина и ензимите при нужда
- Намали приема на ултрапреработени храни и растителни масла
- Добави L-глутамин, пробиотици, цинк и магнезий за възстановяване на чревната бариера
В нашия онлайн магазин ще откриеш висококачествени натурални формули, които:
- Подпомагат разграждането на храната и усвояването
- Укрепват чревната бариера и флора
- Намаляват системното възпаление
- Възстановяват производството на серотонин и GABA
- Поддържат ясна мисъл и стабилно настроение
Виж повече в магазина: https://prirodnasila.bg/porachka/
Социални мрежи:
https://www.tiktok.com/@yavor.bogdanov.healthy
https://www.instagram.com/yavor.bogdanov.prirodno.zdrave/
https://www.facebook.com/healthystylebyyavorbogdanov/